Skip to main content
Tel.: +36 1 249 5469 E-mail: szovetseg [at] klimabarat.hu

Hírek

Big Jump: Ugorjunk együtt az élő folyókért!

A Nagy Ugrás az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésének európai kezdeményezése. Európa szerte több mint 500 helyszínen százezrek ugarnak egyszerre a folyókba és más természetes vizekbe, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre, elsősorban Európa folyóira. A WWF Magyarország idén is arra szólít kicsiket és nagyokat, hogy ugorjunk minél többen vízbe 2018. július 8-án, vasárnap délután 3-kor! Mutassuk meg, hogy Magyarország a folyók országa, amire mindannyian büszkék vagyunk!

Ha így folytatjuk, belefulladunk a műanyagba

Elképesztő méretet ölt a termelés

Az ötvenes évektől a műanyag előállítása szinte minden más anyagét megelőzte. Az olcsó, könnyű és egyszerűen előállítható plasztik termék többségét egyszeri használatra tervezik, az eldobható műanyag csomagolóanyagok pedig a globális műanyagszemét közel felét teszik ki.

Az Európai Bizottság közzétette a 2020 utáni közös agrárpolitikát meghatározó rendelettervezeteket

A tagállamoknak a stratégiai terveket az EB-vel jóvá kell hagyatniuk. Kötelező lenne továbbá „capping”, a gazdaságonként igényelhető közvetlen támogatás összegének maximalizálása, eddig ennek alkalmazásáról a tagállamok dönthettek. A EB tervei szerint megszűnne a zöldítés, helyette új környezet- és éghajlatvédelmi támogatást vezetnének be.

Szakmai rendezvények május 29-én

A 2018. május 29-én kerülnek megrendezésre a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat és a Pest Megye Önkormányzata által a klímaváltozást, települési klímastratégiákat és a Nemzeti Alkalmazkodási és Térinformatikai Rendszer (NATéR) továbbfejlesztését is érintő témájú rendezvényei a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Stefánia úti épületének Dísztermében, amelyekre elsősorban települések vezetőit, önkormányzatok jegyzőit, főépítészeit, településfejlesztéssel és klíma-, ill. környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó szakembereket várunk, de nyitott minden érdeklődő számára. 

Elkészült Budapest első klímastratégiája

A stratégia céljainak és jövőképének megvalósítására 49 specifikus intézkedést határoztak meg. Az intézkedések között van a budapesti épületek korszerűsítése, a kerékpárút-hálózat és a közösségi közlekedés fejlesztése, a megújuló energiaforrások használatának elősegítése, valamint az e-mobilitás bővítése is. A tanulmány tartalmazza a Főtáv Zrt. távhőellátó rendszerének fejlesztését 44 milliárd forint értékben, valamint a közösségi közlekedés fejlesztését, amelyre 500 milliárd forintot szánnak.