Skip to main content
Tel.: +36 1 249 5469 E-mail: szovetseg [at] klimabarat.hu

Erről egyeztetett Áder és Macron Párizsban

A két évvel ezelőtt elfogadott párizsi klímamegállapodás végrehajtásáról egyeztetett kedden Áder János köztársasági elnök francia kollégájával, Emmanuel Macronnal a francia elnöki hivatalban a One Planet Summit elnevezésű klíma-csúcstalálkozó megnyitója előtt.

Áder János a mintegy félórás találkozót követően az MTI-nek elmondta, a francia államfővel egyetértettek abban, hogy öt feltétel teljesülése esetén valósulhat meg az egyezmény célja, azaz az, hogy a Föld légkörének középhőmérséklete az évszázad végére ne növekedjen 2 Celsius-fokot meghaladó mértékben az iparosodás előtti szinthez képest.

A két ország vezetője szerint a megállapodást ki kell terjeszteni az úgynevezett szubnacionális szervezetekre, azaz városokra, régiókra, szövetségi államokra és a klímavédelmi mozgalmakat is részes félként kell a megállapodásban elfogadni. Másrészt Áder János azt is kiemelte, hogy ki kell terjeszteni a párizsi megállapodás hatályát a tengeri fuvarozásra vonatkozó passzussal, mivel az korábban annak ellenére kimaradt belőle, hogy „a tengeri hajózás meglehetősen komoly üvegházhatású gázkibocsátással jár”. „Minél hamarabb és minél radikálisabb módon kell csökkenteni a tengeri kereskedelem káros anyag kibocsátását” – hangsúlyozta az államfő.

Az uniós széndioxid kvóták árának emelését is fontosnak tartja a két ország vezetője. Jelenleg tonnánként nyolc euróba kerül egy kvóta, és Magyarország támogatja azt a korábban elhangzott francia javaslatot, amely szerint 25-30 euróra emelkedne ez az összeg. Ennek egyrészt ösztönző, másrészt pedig büntető jellege lenne – hívta fel a figyelmet a magyar államfő.

Áder János és Emmanuel Macron is úgy vélte, hogy az energiatárolás megoldásáig szükség van atomerőművekre.

A magyar köztársasági elnök azt is jelezte, hogy a G20 országcsoport – a világ 19 legnagyobb gazdasága és az Európai Unió – esetében el kellene érni, hogy a két évvel ezelőtti párizsi klímakonferencián tett felajánlásokhoz képest a csoport tagjai jelentősebb vállalást tegyenek, mert ezek az országok felelősek a kibocsátás mintegy nyolcvan százalékáért. Ha ezen a téren sikerülne radikális előrelépést tenni, amelyhez minden országra szükség lesz, az komoly segítséget jelentene a többi ország meggyőzése szempontjából – mondta Áder János.

A magyar elnök megismételte Emmanuel Macron meghívását Magyarországra, aki azt örömmel elfogadta, és jelezte, hogy a jövő év első félévében Budapestre látogat.

Párizsban több mint ötven ország állam- és kormányfőjének részvételével rendezik meg a One Planet Summit elnevezésű klíma-csúcstalálkozót, amelynek célja a klímavédelmi lépések finanszírozásának felgyorsítása és konkrét bejelentések megtétele. Az ENSZ, a Világbank és a francia kormány szervezésében megrendezett konferenciát napra pontosan a párizsi klímamegállapodás elfogadásnak második évfordulóján tartják, és arra mintegy száz országból 4 ezren hivatalosak, köztük a köz- és magánszféra szereplői, politikusok, finanszírozók, alapítványok, bankok, civil szervezetek, egyesületek, városvezetők. A konferencia célja, hogy a nemzetközi közösség elkötelezze magát a párizsi klímaegyezmény pénzügyi feltételeinek megteremtése mellett, mobilizálja a nagy finanszírozókat, felgyorsítsa a klímavédelmi akciók pénzügyi támogatását, és ehhez újfajta, innovatív finanszírozási modelleket mutasson fel.

Forrás: vg.hu 2017. december 12. 

https://www.vg.hu/gazdasag/errol-egyeztetett-ader-es-macron-parizsban-710467/