Skip to main content
Tel.: +36 1 249 5469 E-mail: szovetseg [at] klimabarat.hu

A műholdak is a klímavédelem szolgálatába állnak

Új európai kezdeményezés indul városok számára, melynek célja, hogy a műholdas szolgáltatások békés felhasználásán keresztül javuljon a városlakók életminősége. Erről számol be honlapján a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége.

A ’Space for Cities’ nevű projektet az európai kormányok űrügynökségeit nonprofit szövetségbe tömörítő Eurisy indította útjára. Célja, hogy a műholdak által gyűjtött és közvetített ismereteket az olyan űrszektoron kívüli területeken is hasznosítsák, mint például a közlekedés, az egészségügy, a környezetvédelem és a mezőgazdaság. Ha a műholdas alkalmazások e területeken is elterjednének, Európa városai várhatóan egészségesebbé, tisztábbá, biztonságosabbá és hatékonyabbá válnának.

Bár a műholdak önmagukban nem képesek a klímaváltozás kihívásait kezelni, ugyanakkor olyan értékes információkkal szolgálhatnak például a helyi hatóságok számára, amelyek birtokában hatékonyabban tevékenykedhetnek az éghajlatváltozás mérsékléséért és könnyebben alkalmazkodhatnak a megváltozott éghajlati viszonyokhoz is. A műholdak által pl. könnyebben előrejelezhetők az árvizek, ami óriási segítség lehet abban, hogy a várhatóan érintett területeken időben megkezdődjenek a szükséges árvízvédelmi intézkedések. 

Mindemellett a műholdas képalkotás eszközével integráltan szemlélhetjük a földhasználat, a talajminőség és infrastruktúra egymástól függetlenül kiépített ismerethálóit és új, közös rendszerbe rendezhetjük az ágazatonként meglévő ismereteket.

A szatellitek városi alkalmazásának számos előnye ismert, hogy csak két példát említsünk: a Föld műholdas megfigyelése értékes információkat ad a levegő hőmérsékletéről és minőségéről, ami lehetővé teszi a városi hőszigetek azonosítását és segítheti a települések döntéshozóit a parkok létesítésére alkalmas területek kijelölésében is.

A ’Space for Cities’ kezdeményezés az európai településeket kutatja. A projekt során felmérés készül az európai városok, települések speciális kihívásairól és szükségleteiről, hogy azokhoz igazodva javuljon a műholdas szolgáltatások minősége és alkalmazhatósága.

A Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségének tagjai két kérdőív kitöltésével járulhatnak hozzá a ’Space for Cities’ projekt sikeréhez:

1) A műholdas szolgáltatásokat már jelenleg is használó önkormányzatok eddigi tapasztalataikról számolhatnak be,

2) míg a szatellites megoldások iránt még csak érdeklődő települések külön kérdőíven keresztül ismerkedhetnek meg a műholdas szolgáltatások felhasználási módjaival és az azokban rejlő lehetőségekkel.

Mindkét kérdőív elérhető angol nyelven a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségének honlapjáról.

Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége