Skip to main content
Tel.: +36 1 249 5469 E-mail: szovetseg [at] klimabarat.hu

Tizenkét pont az éghajlatvédelemért (One Planet Summit)

Több mint ötven ország állam- és kormányfőjének részvételével rendezték meg Párizsban december 12-én – napra pontosan két évvel a párizsi megállapodás elfogadása után – a One Planet Summit klíma-csúcstalálkozót. Az Emmanuel Macron francia államfő által kezdeményezett konferencia célja a két évvel korábban rögzített éghajlatvédelmi célkitűzések finanszírozásának felgyorsítása és az ezekhez szükséges konkrét bejelentések megtétele volt.

Az egynapos csúcstalálkozó eredményeként az állami és magánszektor képviselői az alábbi, tizenkét pontos, konkrét intézkedéseket tartalmazó vállalási csomagot fogadták el:

 1. Vállalás: Hatásos válasz a kis szigetországok szélsőséges időjárási eseményeire

Ez a vállalás a karibi-térség újraépítését célozza. Tizenegy térségbeli ország elhatározta, hogy regionális és nemzetközi szervezetek, valamint vállalatok bevonásával létrehozzák a világ első ”okos” klímazónáját a közép-amerikai térségben. A projektet állami és piaci szereplők együttműködésével egy 8 milliárd dolláros befektetési terv keretében kívánják megvalósítani, amihez 3 milliárd dollárt már sikerült is összegyűjteniük a kezdeményezőknek.  

 1. Vállalás: A szárazföld és a vizek védelme a klímaváltozással szemben

Franciaország, Kanada és a vállaláshoz csatlakozó további partnerországok bejelentették, hogy létrehoznak egy 300 millió dolláros pénzügyi alapot az elsivatagosodott földterületek helyreállítására. A vállalás szerint 2030-ra szeretnék megállítani a talajromlás folyamatát. Egy másik tematikus kezdeményezés részeként 650 millió dolláros finanszírozási programot indítanak, amivel a kisebb földterületeken gazdálkodóknak segítenének az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban.

 1. Vállalás: A kutatók és a fiatalok bevonása a klímavédelmi erőfeszítésekbe

A vállalás értelmében létrehozzák az Egy Bolygó Ösztöndíjat fiatal afrikai és európai kutatók támogatására, akik ezáltal nemzetközi kutatóhelyeken, intézményeknél szerezhetnek tapasztalatot. A program a Gates Alapítvány és a BNP Paribas Alapítvány együttesen 15 millió dolláros támogatásával valósul meg. Emellett az Európai Bizottság kezdeményezésére létrejön egy klímavédelmi ’Európai Szolidaritási Testület 40 millió eurós támogatással, amivel az éghajlatvédelmi projektekben való részvételt ösztönözné világszerte az uniós testület.

 1. Vállalás: Közbeszerzések és a helyi önkormányzatok zöldfinanszírozáshoz való hozzásegítése

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége, az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank elindítja ’Global Urbis’ nevű programját Európa és a mediterrán térség városainak és régióinak. A projekt célja, hogy segítsék ezeket a helyi közösségeket a klímastratégiájuk megvalósításához szükséges köz- és magánforrásokhoz való hozzájutásban.

A vállalás részeként a több mint 90 nagyvárost tömörítő C40 csoport, a Polgármesterek Szövetsége és több más szervezet elkötelezte magát, hogy – egy meghatározott szabályrendszer alapján – zöld közbeszerzési szerződéseket indítanak.

 1. Vállalás: Zéró károsanyag-kibocsátási cél

Az ötödik vállalás értelmében a Marshall-szigetek és Új-Zéland vezetésével 16 ország és 32 város elkötelezte magát, hogy 2050-re elérik a teljes karbonsemlegességet. A vállaláshoz számos magánvállalat is csatlakozott, az elkötelezett feleknek 2018 és 2020 között kell elkészíteniük a teljes dekarbonizációhoz vezető terveiket.

A Francia Nemzeti Űrkutatási Központ ösztönzésére emellett egy klímamegfigyelő-központot is létrehoznak az űrben, hogy további adatokkal lássák el a tudományos közösséget bolygónk „egészségi állapotáról”.

 1. Vállalás: Úton a dekarbonizált gazdaság felé

Az Egyesült Királyság és Kanada a bonni klímakonferencián szövetséget hozott létre a fosszilis energiahordozókról a megújuló energiák használatára való átállás felgyorsítására. Ennek részeként elkötelezték magukat a hagyományos, szén alapú erőművek felszámolására. A kezdeményezéshez eddig nyolc kormány és 24 vállalat csatlakozott.

Ezzel párhuzamosan 2017 decemberében megkezdte működését a 2015-ös párizsi klímakonferencián megalapított Nemzetközi Szolár Szövetség, melynek egyik kiemelt célja, hogy 2030-ig világszerte egybillió dollárt gyűjtsön a napenergiát hasznosító beruházások megvalósítására.

 1. Vállalás: Tiszta közlekedés (Zero-pollution transport)

Portugália, Hollandia, Franciaország és Costa Rica mellett négy további állam és 10 csatlakozó partner vállalta, hogy a szén-dioxid kibocsátás-mentes közlekedés úttörői lesznek, és növelik befektetéseiket a tiszta közlekedés területén. A vállaláshoz a mobilitás olyan vezető vállalatai is nevüket adták, mint az Alstom vagy a Michelin. 34 állam pedig arra tett ígéretet, hogy csökkenti a tengeri hajózás CO2kibocsátását.

 1. Vállalás: A párizsi megállapodással összeegyeztethető szénárak felé

Párizsban több meghatározó európai ország, köztük Franciaország, Németország, Hollandia, Svédország és az Egyesült Királyság elkötelezték magukat a szén árának emelése iránt. A szénpiac árszabásának regulációjára tett vállalást Párizsban több latin-amerikai ország, mintegy negyven nagyvállalat, továbbá Kína is ígéretet tett szénpiacának egységesítésére.

 1. Vállalás: A központi bankok és vállalkozások intézkedései

Franciaország, Svédország és az Egyesült Királyság mellett több mint 200 vállalat elkötelezte magát, hogy támogatják és alkalmazzák a 2015 és 2017 között működő, klímaváltozással kapcsolatos pénzügyi információkkal foglalkozó munkacsoport ajánlásait. Ennek keretében olyan információk közzétételét javasolják a gazdasági szereplőknek, melyek elősegítik a pénzügyi források becsatornázását az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaság megteremtéséhez. Emellett több mint tíz állam központi jegybankja hálózatot hozott létre a pénzügyi rendszer zöldítésére.

 1. Vállalás: A fejlesztési bankok nemzetközi mobilizálása

A vállalás keretében több mint 30 fejlesztési bank elkötelezte magát arra, hogy növelik a párizsi klímaegyezmény céljainak megvalósulását elősegítő kezdeményezések finanszírozását.

 1. Vállalás: A független befektetési alapok vállalásai

Ennek a vállalásnak az értelmében létrejön az Egy Bolygó Befektetési Alap a hat legnagyobb állami befektetési alap részvételével, annak érdekében, hogy a befektetési döntéseknél nagyobb hangsúlyt kapjanak a környezetvédelmi szempontok. A kezdeményezés révén Franciaország vezetésével, Norvégia, Kuvait, Katar, Új-Zéland, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok részvételével egy eddig példa nélküli vagyonalap jön létre a klímavédelem érdekében.

 1. Vállalás: Az intézményi befektetők mozgósítása

A párizsi klímacsúcson létrejött egy 225 intézményi befektetőt tömörítő szövetség, amely összesen több mint egybillió dollárt kezelnek. A kezdeményezés ösztönözni fogja a legnagyobb kibocsátású vállalatokat az éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi beszámolókkal foglalkozó munkacsoport ajánlásainak végrehajtására, a üvegházhatású gáz-kibocsátásuk csökkentésére.

A One Planet Summit 12 pontjáról bővebben itt:

https://www.oneplanetsummit.fr/en/the-12-oneplanet-commitments/