Skip to main content
Tel.: +36 1 249 5469 E-mail: szovetseg [at] klimabarat.hu

„kötelességem, hogy a kor követelményeinek megfelelő társadalmi, gazdasági, pénzügyi és környezettudatos szemléletben foglalkozzak az unokámmal”

Sándor Györgyné az „Erdők Uniója” Közösségi Tudat Fejlődését Segítő Alapítvány elnökeként és a „Színesítsük meg a gyerekek nyarát” program programfelelőseként kereste meg 2017 nyarán a Klímabarát Települések Szövetségét. A program részeként ugyanis közgazdasági ismereteket közvetítő mesekönyvcsomagokat szerettek volna kiosztani a kisebb lélekszámú településeken. A „Színesítsük meg a gyerekek nyarát” kezdeményezés Székelyhíd város tanévnyitóján zárult. Sándor Györgynével, aki Sándor Kataként mesekönyveket ír, Advent idején készítettünk interjút.

Honnan jött az ötlet, hogy az „Erdők Uniója” Alapítvány együttműködő partnernek kérje fel a Klímabarát Települések Szövetségét a „Színesítsük meg a gyerekek nyarát” programjához?

A mesekönyv írás nagyon izgalmas feladat, mert sokat kell tanulni hozzá. Múzeumokba, előadásokra, konferenciákra járok. 2017. február 7-én volt a Parlamentben a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása Magyarországon című konferencia, amin a Magyar Zöldkereszt Egyesület tagjaként vettem részt. Itt ismerkedtem meg Kovács Lajos úrral, a Klímabarát Települések Szövetsége elnökével, aki érdeklődéssel fogadta az Erdők Uniója Alapítvány programjait. Ebben az időben pedig már körvonalazódott bennem, hogy a közgazdasági mesekönyv után a környezettudatos nevelést segítő történeteket gyűjtenék össze a Kerek Erdő lakóiról.

Mi volt a célja az Alapítványnak, amikor megalkotta a Színesítsük meg a gyerekek nyarát programot, és hogy láttátok, miben tud segíteni titeket ebben a Szövetség?

A program célközönsége azok a gyermekek voltak, akiknek a szülei dolgoztak, nem volt lehetőségük nyaralásra, ezért a nyarat napközi táborokban kellett eltölteniük. Az Erdők Uniója Alapítvány azáltal próbálta megszínesíteni a gyermekek hétköznapjait, hogy színezőkönyveket és 6 darabos SÜNI zsírkrétát ajándékozott nekik, és tíz gyermekenként tudtunk adni a táboroknak egy-egy AZ ERDŐK SZÖVETSÉGE című mesekönyvet is. A mesekönyvek ősszel a területi iskolák könyvtárát gyarapították. A Klímabarát Települések Szövetsége komoly szervezési munkával segített abban, hogy a program minél több településre juthasson el szerte az országban.

Mikor határoztad el, hogy a polgári foglalkozásod (közgazdász) mellett, mesekönyveket fogsz írni?

Az első unokám születésekor szembesültem azzal, hogy mint nagymamának nekem is kötelességem, hogy a kor követelményeinek megfelelő társadalmi, gazdasági, pénzügyi és környezettudatos szemléletben foglalkozzak az unokámmal, illetve ma már mind a három unokámmal. Közgazdászként a felnőttek világában élek, ezért átnéztem, hogy a hazai és a külföldi gyermekirodalomban milyen művek vannak ezekben a témákban. Azt láttam, hogy nincs egyetlen egy olyan sem, ami komplexen ismertetné a gyermeket körülvevő megfoghatatlan és felnőttes világot. Ekkor határoztam el, hogy közgazdasági mesekönyvet írok, mert a gyermekek első irodalmi élményeit a mesék, mesekönyvek adják, ezért tettem mesés történetekbe az általam legfontosabbnak ítélt témákat.

Az Erdők Uniója” Közösségi Tudat Fejlődését Segítő Alapítvány logója

Mondanál néhány szót az alapítványról?

A 2014. évben bejegyzett „Erdők Uniója” Közösségi Tudat Fejlődését Segítő Alapítvány elsődleges célja, hogy tevékenységével segítse a még írni és olvasni nem tudó gyermekek nevelésével foglalkozókat a közösségi tudat fejlesztésében. (www.erdounio.hu; info [at] erdounio.hu ) Ennek során kiemelt cél, hogy olyan műveket ajándékozzunk a családoknak, mely a gyermekek társadalmi, gazdasági, pénzügyi és környezettudatos szemléletben történő nevelését segítheti.

Milyen tervekkel készülsz az Új Évre? Tervezetik-e, hogy a jövőben is együttműködtök a Klímabarát Települések Szövetségével?

2018-ban azt remélem, hogy sikerül befejezni és megjelentetni a Kerek Erdő történetek következő részét: A ZÖLDÁRAM A KEREK ERDŐBEN című mesekönyv a környezettudatos szemlélet kialakulását segíti majd. Az „Erdők Uniója” Alapítvány szeretné, ha a Klímabarát Települése Szövetségével folytatódna a 2017-ben létrejött jó együttműködés A zöldáram a Kerek Erdőben című mesekönyv és a hozzátartozó színezőkönyv ajándékozása során is. Ehhez a programhoz természetesen az kell, hogy kiadásra kerüljön a mesekönyv és a színezőkönyv, amihez anyagi fedezetre gyűjtünk.

Hogyan tudjuk segíteni az alapítványt a program megvalósításában?

A program önfinanszírozó, ami azt jelenti, hogyha kellő számú megrendelés érkezik, akkor vállalja a kiadó, hogy megjelenteti a könyvet. Jelenleg AZ ERDŐK SZÖVETSÉGE című mesekönyv és színezőkönyvre várjuk a megrendeléseket. A csoportos ajándékozás – legalább tíz mesekönyv vásárlása – esetén 50%-os kedvezményt ad a kiadó. 2000 példány eladása biztosítja a ZÖLDÁRAM A KEREK ERDŐBEN című mesekönyv és a hozzátartozó színezőkönyv kiadására a fedezetet. Természetesen a megjelenés előtt álló mesekönyvre is fogadunk  megrendelést. (A könyvek megrendelhetők az info [at] erdounio.hu; info [at] morionbokk.hu címeken.)

Köszönjük, Kata, hogy elfogadtad a felkérést!

A Klímabarát Települések Szövetsége 2017-ben az alapítvánnyal abban állapodott meg, hogy segít abban, hogy a „Színesítsük meg a gyermekek nyarát!” program és a mesekönyv-csomagok eljussanak a tízezer főnél kisebb lélekszámú településeihez. A programban összesen 25 település vett részt. Ha Önök is szívesen megismerkednének AZ ERDŐK SZÖVETSÉGE mesekönyv-csomaggal, mintáért forduljanak a Szövetség Irodájának munkatársaihoz.