Skip to main content
Tel.: +36 1 249 5469 E-mail: szovetseg [at] klimabarat.hu

A vizek és kertek városa lehet Aba

– A Nádor-csatorna völgye a 20. század végére vízminőségi szempontból az ország egyik legveszélyeztetettebb területe lett – mondta a Fejér Megyei Hírlapnak Kossa Lajos polgármester. – A Séd– Nádor–Gaja folyamatban lévő kármentesítése és rehabilitációja, valamint a fehérvárcsurgói víztározó befogadóképességének bővítése nemcsak a vízrendszer ökológiai állapotát javítja alapvetően, hanem a rendelkezésre álló víz mennyisége is jelentősen megnő, ezzel lehetővé téve, hogy a vizek használatát és hasznosítását egy komplex gazdaságfejlesztési program szolgálatába állítsuk a Sárvíz-völgyében.

Aba 2026-ig szóló gazdasági programjának fontos részét képezi a klímabiztos vízhasználaton alapuló térségfejlesztés. A klímaváltozás felértékeli a kistérségben rendelkezésre álló vízkészleteket is, ezért már a közeljövőben kiemelt szerepet kap a vízvisszatartás feladata. Ennek alapját képezi az adaptív települési vízgazdálkodási terv és a csapadékvíz-gazdálkodási terv kidolgozása, Aba és környékének hidrológiai modellezése, a belvízjárta területek felmérése, beazonosítása.

Az integrált kistérségi vízgazdálkodási program keretében a mélyfekvésű területeken víztározókat, vizes élőhelyeket alakítanak ki, valamint nagymértékben növelik a zöldített közterületek arányát. A program sikeressége érdekében támogatják a csapadékvízzel való gazdálkodás jó gyakorlatának elterjedését a lakosság körében, továbbá az önkormányzat nagy szerepet kíván vállalni a helyi gazdálkodók közösséggé szervezésében. Új gazdálkodási módszereket vezetnek be az időszakosan elöntött vagy állandóan vízjárta területeken, amelyek által meghonosodhatna a nádgazdálkodás, egyes nagy vízigényű fák telepítésével egy hatékony erdő- és vadgazdálkodás, a halastavak létesítése pedig teret adhat a horgászoknak és a turizmusnak.

– A vízre alapozott komplex gazdaságfejlesztési program megvalósítása által válik Aba a vizek és kertek városává, ahol mindenki tisztában van azzal, hogy a víz nemcsak az élet forrása, alap építő köve, hanem a tisztaság forrásaként az igazság hordozója is. Ennek felismerése és kincseink közös védelme mindannyiunk érdeke a jövő generációi és önmagunk iránt érzett felelősségünk tudatában – tette hozzá Kossa Lajos.

Forrás: feol.hu V. Varga József: A vizek és kertek városa lehet Aba 2018.01.31.