You are hereKlímabarát Települések Szövetsége

Klímabarát Települések Szövetsége


Az éghajlatváltozás egy olyan súlyos betegséghez hasonlítható, amelynek következményeit ma már minden ember és minden társadalom közvetlenül megtapasztalhatja. A betegség felismerése után megkezdődött a megfelelő gyógymódok keresése, amely azonban eddig nem vezetett eredményre. Ez a felismerés a lehetséges gyógymódok keresését minden eddiginél intenzívebbé tette és a Föld számos országában egyre több városban, faluban és helyi közösségben keresik a gyógyulás lehetőségeit. A Klímabarát települések ehhez az egyre kiterjedtebb tevékenységhez kapcsolódnak abban a reményben, hogy a helyi és közösségi kezdeményezések sokasága – egymást is erősítve – megtalálhatja a betegség gyógymódját. A célkitűzéseinket napjainkban még hangsúlyosabbá teszi a fejlett világban kibontakozóban lévő gazdasági és társadalmi válság, melyet a harmadik világ humanitárius katasztrófái kísérhetnek. Ezért elengedhetetlen új társadalmi válaszok keresése, melynek alkalmas színterei lehetnek a Klímabarát települések.

2007. november 17-én az Első Hosszúhetényi Klímanap keretében Albertirsa, Hosszúhetény, Pilis, Pomáz és Tatabánya polgármesterei és klímakoordinátorai, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetében működő Éghajlatváltozás Kutatóműhely munkatársai aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben kifejezték azt a szándékukat, hogy megalakítják a Klímabarát Települések Szövetségét.

A Szövetség célja, hogy Magyarországon minél több településnek legyen saját, szakmailag megalapozott klímastratégiája, valamint a klímaprogramok megvalósításának elősegítése és a települések érdekképviselete klímavédelmi kérdésekben. A Szövetséghez 2008-ban több település csatlakozott, és a Pallas Kiadó gondozásában már megjelent a helyi szintű kezdeményezéseket elemző és az öt település eddigi munkáját bemutató „Klímabarát települések” című kötet is.

A Szövetség 2. konferenciáján, amelyet a Brit Nagykövetséggel közösen szervezett 2008. november 19-én, írják alá polgármesterek a Klímabarát felhívást, amely a közös helyi stratégiák kidolgozását szorgalmazza, továbbá az energia- és a víztakarékosság lehetőségeinek közös keresésre tesz javaslatot. Itt fogalmazzuk meg azt a szándékunkat is, hogy a kibocsátás semlegesítésére és a helyi szintű programok támogatása érdekében ún. Klímaalapot hozunk létre.

Az Egyesület Tiszteletbeli elnöke:

   * Antal Z. László, email: telnok[-kukac-]klimabarat[-pont-]hu

Az Egyesület Elnökségének tagjai:

   * Kovács Lajos, elnök, email: elnok[-kukac-]klimabarat[-pont-]hu
   * Bíró Péter [SZEKSZÁRD], alelnök, email: biro[-pont-]peter[-kukac-]klimabarat[-pont-]hu
   * Pintér Sándor [PILIS], email: pinter[-pont-]sandor[-kukac-]klimabarat[-pont-]hu
   * Oláh András [TATABÁNYA], email: olah[-pont-]andras[-kukac-]klimabarat[-pont-]hu
   * Frenyó Gábor [SZÜGY], email: frenyo[-pont-]gabor[-kukac-]klimabarat[-pont-]hu

Az Egyesület Felügyelő Bizotsága:

   * Baka György [SZEKSZÁRD], FB elnök, email: info[-kukac-]zoldtars[-pont-]hu
   * Kelemen Gábor [POMÁZ], FB tag, email: kelemen[-pont-]gabor[-kukac-]klimabarat[-pont-]hu
   * Péter Mihály [HEGYVIDÉK], FB tag, email: Peter[-pont-]Mihaly[-kukac-]bp12ker[-pont-]hu

A Klímabarát Szövetség adószáma: 18135365-1-41
Bankszámlaszám: 11701011-20000150
Levelezési cím: 1255 Budapest, Pf.: 50.

Az Egyesület Alapszabálya

Az Egyesület tagdíjai

A Szövetség nyitott minden város, falu és helyi közösség számára, amelyek az éghajlatváltozásra az eddigieknél alaposabban fel kívánnak készülni.