Vissza a hírekhez

100 KARBONSEMLEGES VÁROS 2030-IG” WEBINÁRIUM 2022. 01.12.

Az ABUDés a Klímabarát Települések Szövetsége ingyenes webináriumot szervez magyar önkormányzatok számára az Európai Unió 100 karbonsemleges város 2030-ig missziójához kapcsolódó új támogatási rendszerről 2022. január 12., szerdán 14:00-16:00 között.

Az alkalom kivételes lehetőség a magyar városok számára, hogy praktikus és célorientált tájékoztatást a témában fenntartható városfejlesztéssel foglalkozó szakemberektől, és köztük a misszió koncepciójának kidolgozásában résztvevő magyar szakértőtől, a svéd KTH Royel Institute of Technology kutatójától. A webinárium időszerűségét adja, hogy a részvétel iránt érdeklődő városok/fővárosi kerületek/várostérségek 2022. 01.31-ig jelezhetik szándékukat a programban való részvételre.

Az Európai Bizottság új innováció-finanszírozási politikájának egyik fő eleme a misszió-orientált innováció, mely hosszútávon, több tudományos-szakmai, gazdasági, kormányzati tevékenység összehangolt támogatásán alapszik. Az egyik ilyen misszió a „100 karbonsemleges város 2030-ig”, mely keretében nagyságrendileg két-három magyar városnak van esélye arra, hogy uniós társfinanszírozásban váljon Európában elsőként karbonsemlegessé.

Fontos tudni, hogy a misszióban való részvétel jóval bonyolultabb, mint korábbi EU-s pályázatokon vagy tenderekben, egy sikeres pályázatban demonstrálni kell összetett, több szektoron átívelő szakmai háttértudáson és klímacélokhoz való elkötelezettségen kívül erős részvételiségre, együttműködésre, kezdeményezések integrációjára építő megvalósítást, és az ehhez szükséges szakmai-intézményi hátteret.

A webinárium célja, hogy felkészítsük a klímasemlegességre törekvő városokat a misszióban való sikeres részvételre.

 

Kiket várunk?

A programra várunk szeretettel minden olyan önkormányzati munkatársat, aki a klíma- és környezetvédelem, várostervezés és -fejlesztés, az ezekhez kapcsolódó pályázatírás és projektmenedzsment, vagy más kapcsolódó terület keretében törekszik saját települését felkészíteni a következő évtizedek környezeti kihívásaira. Szeretettel látjuk továbbá az önkormányzatok ezirányú munkáját segítő cégek munkatársait is.

A misszióban résztvevő városok minimális lakosságszámát az Európai Unió 50 ezer főben határozta meg, de fontos tudni, hogy az ezt a létszámot elérő szomszédsági települési összefogások, illetve fővárosi kerületek is pályázhatnak.

Regisztráció: 2022. 01.11-ig itt

A rendezvény programja pedig itt olvasható.

2022-01-04