Vissza a hírekhez

Tegyünk együtt a biológiai sokféleség megóvása érdekében!

Az Élő kertek várnak minden érdeklődőt Gyenesdiáson és Zalakaroson!

 

Erre szolgál példaként az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 keretében megvalósuló Living Gardens (Élő kertek) elnevezésű projekt. A projekt keretében bemutató élőhelyek kerülnek kialakításra öt településen a Bécstől délre és a Balatontól nyugatra fekvő határon átnyúló térségben: osztrák részről Pfaffstätten, Tattendorf és Trumau, valamint magyar részről Gyenesdiás és Zalakaros településeken.

A bemutató élőhelyeket az érdeklődő látogatók szabadon felkereshetik és azok mintájára hasonló élőhelyeket alakíthatnak ki a saját kertjükben, ezáltal segítve a veszélyeztetett fajok megóvását. A projekt felhívja a lakosság figyelmét a biodiverzitás fontosságára, és lehetőséget biztosít a számukra, hogy ismereteiket és tapasztalataikat megosszák egymással és a határ másik oldalán élő kerttulajdonosokkal.

A Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség, a projekt hazai partnere június közepén két napos tanulmányi kirándulásra hívta az osztrák partnereket (a Global 2000 és a Natur im Garten környezetvédelmi szervezetek képviselőit), hogy ellátogassanak a hazai partnertelepülésekre, és megtekintsék, miként halad a bemutató élőhelyek kialakítása. A találkozó első napján, június 13-án Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere és Csóra-Tislér Dina okleveles tájépítész fogadta az osztrák delegációt, majd Biczó Tamás, Karos-Park Kft. ügyvezetője segítségével körbe vezették a projektpartnereket a Termáltó melletti területen kialakításra került élőhelyeken. A projekt keretében virágos rét került kialakításra egy korábban funkció nélküli gyepes területen, ahol 80 évelőfajt tartalmazó magkeveréket telepítettek. A rét területét ligetesen fásították, a tó melletti égerligetbe tőzegpáfrányokat ültettek. A növénytelepítés mellett állatok menedékéül szolgáló objektumok (madárodú, denevérodú, békavár, süntanya, rovarhotel, vízi pihenő az átvonuló madarak számára, stb.), valamint új padok és hulladékgyűjtők is kihelyezésre kerültek.

A tanulmányi kirándulás másnapján a projektpartnerek Gyenesdiásra látogattak el, ahol Gál Lajos polgármester és Buzás-Belenta Réka, települési klímareferens vezetésével megtekintették a Diási Vízimalom és Pékmúzeum melletti területen kialakításra kerülő élőhelyeket, melyek várhatóan 2022. szeptemberére készülnek el teljesen. A területen növénytelepítésre és az állatok menedékéül szolgáló elemek kihelyezésére kerül majd sor. A kirándulás során a bemutató élőhelyen tervezett intézkedések mellett a résztvevők megismerkedhettek a település természeti értékeivel, valamint az elmúlt időszak jelentősebb környezetvédelmi beruházásaival, fejlesztéseivel.

A kétnapos projekttalálkozó és tanulmányi kiránduláson a partnerek hasznos elméleti és gyakorlati ismeretekkel gazdagodtak, melyeket eredményesen alkalmazhatnak majd a projekt további intézkedéseinek megvalósítása során.

2023-01-05