Vissza a hírekhez

A JUSTNature projekt megvalósítás alatt!

Tagönkormányzatunk Szombathely Megyei Jogú Városa klíma- és környezetvédelmi célkitűzéseinek megvalósításához hozzájáruló közvetlen Európai Uniós forrású JUSTNature projektje, -hamarosan a megvalósítás útjára lép.  

A JUSTNature projekt feladata olyan természetalapú megoldások beépítése a városok életébe, amelyek a visszaszoruló bioszférát erősítik, hosszú távon pedig hozzájárulnak a klíma- és környezetvédelem általános céljaihoz. A projekt megvalósításának szombathelyi helyszínei a Hunyadi út mentén a Lidl és a Szőlősi templom között elhelyezkedő közpark, valamint a Dési Huber István Általános Iskola lesznek.

Az iskola udvarán négy magaságyás felállítását tervezik a négy alsótagozatos osztály számára, melyeket tanév közben a diákok tanítóik irányításával gondoznak, a nyári szünetben pedig az erre vállalkozó szülők és gyermekeik ápolják tovább a részben haszon-, részben dísznövényeket. Kiegészülnek a hiányos bokor- és fasorok, “gyerekbarát” növényeket ültetnek, egy betonnal fedett, keveset használt udvarrészen pedig a burkolat feltörésével új zöldfelületet alakítunk ki labirintusszerű sövénnyel, új fákkal. Minden lehetséges helyre kevés gondozást igénylő növényeket telepítenek, és tervezik az iskolaépület déli falára egy zöldfal kiépítését is, ahol automata csepegtetéses öntözéssel, vadméhek (másodlagos beporzók) és madárfajok befogadására alkalmas menedékek jöhetnek létre.

A levegő- és vízminőséget jelző növények ültetésével közvetlen visszajelzést kap Szombathely városa a környezet állapotáról, a Hunyadi úti fasorok pótlásával és fásítással a környék levegőminőségének javulását, valamint a nyári hősziget hatás mérséklését kívánják elérni. Az új területen az egyre inkább fejlődő „kiterjesztett valóság” technológiájú applikációval, pihenőhelyekkel, a patakra épülő vizes installációkkal gazdagított tanösvény is kialakításra kerül. A beavatkozásokat a Vas megyei Vízügyi Igazgatósággal és a NAIK ERTI Kámoni Arborétummal szakmai együttműködésben valósítják meg. Tagönkormányzatunk ezen projektjét 437.300 euró közvetlen EU-s támogatásból valósítja meg 2025-ig.

2023-01-26