Vissza a hírekhez

VÍZGYŰJTŐ PÁLYÁZATI PROGRAM ÖNKORMÁNYZATOKNAK

VÍZGYŰJTŐ PÁLYÁZATI PROGRAM ÖNKORMÁNYZATOKNAK

Második önkormányzati pályázati programját hirdette meg a Klímabarát Települések Szövetsége a Belügyminisztérium koordinálásában megvalósuló „Együttműködésben a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért” elnevezésű LIFE LOGOS 4 WATERS (LIFE20 CCA/HU/001604) projekt keretében.

A pályázati lehetőség ez alkalommal is nyitott minden magyarországi települési önkormányzat előtt, amelyek ezúttal nem önállóan, hanem a szomszédos önkormányzatokkal közösen nyújthatnak be pályázatot.

A LIFE LOGOS 4 WATERS projekt célja a helyi önkormányzatok éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási és koordinációs képességeinek megerősítése vízgyűjtő-szinten, továbbá a természetes vízmegőrző megoldások népszerűsítése Magyarország vízvesztő pozíciójának mérséklése érdekében.

Az egyedülálló pályázati program célkitűzése, hogy ösztönözze az azonos vízgyűjtő-területen elhelyezkedő, szomszédos, vagy közel fekvő települések együttműködését, támogatva ezzel az önkormányzatokat az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban.

Ez különösen fontos az olyan környezeti kihívások (villámárvíz, belvíz, aszály stb.) esetében, amelyek a közigazgatási határoktól függetlenül, közösen, integrált megoldásokkal kezelhetőek. A pályázat célja a kis léptékű természetes vízmegtartást segítő beruházások széles körű, vízgyűjtő-szintű használatának ösztönzése és támogatása, valamint átfogó szakértői támogatás biztosítása olyan önkormányzati partnerségeknek, amelyek korábban nem rendelkeztek humántőkével vagy anyagi forrással közös problémájuk megoldására.

A nyertes pályázók szakértői támogatással elkészülő szakmai koncepciót, tanulmányt kapnak, amely javaslatot tesz a beavatkozási helyekre és ajánlást fogalmaz meg a beavatkozás módjára. A program további célja, hogy országszerte ösztönözze a vízgyűjtő-szintű együttműködést és stratégiafejlesztést, valamint, hogy a szakértők által kidolgozott természetalapú és vízgyűjtő-szintű integrált szemléletű koncepciók jó példaként szolgáljanak a hasonló nehézségekkel küzdő más települések számára is.

A Vízgyűjtő Pályázati Program kétfordulós. Az első körös pályázatokat 2023. június 30. (péntek) 23:59 percig lehet benyújtani elektronikusan, az info@klimabarat.hu e-mail címen. A pályázatról részletes információk a Klímabarát Települések Szövetségének honlapján érhetőek el.

A Belügyminisztérium a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt partnerségével közösen 2023. május 25 és június 15 között hét alkalmas rendezvénysorozatot szervez, ahol az érdeklődők a pályázati lehetőségről, illetve a témáról szerezhetnek bővebb információt. A rendezvénysorozat időpontjai és helyszínei, illetve bővebb információk a projekt honlapján érhetők el

 

2023-05-19